Navigation Menu+

HvA in de n8

De studenten van de Hogeschool van Amsterdam waren natuurlijk ook aanwezig op de Museumn8 te ARCAM. Gedurende de loop van de avond hebben ze data verzameld voor hun onderzoek. Hun ervaringen van de avond staan hieronder beschreven.

Groep Financieel
Onze onderzoeksmethode was door middel van verschillende foto’s en stapeltjes nepgeld te achterhalen wat mensen als beste investering zouden zien op het Centrumeiland. Het leuke was dat de één uitleg nodig had waar de ander gelijk snapte wat de bedoeling was. Uiteindelijk hebben iets meer dan 100 mensen mee gedaan aan ons ‘investeringsspel’. De meeste mensen waren serieus bezig en dachten er ook echt lang over na. De gesprekken die we hebben gevoerd met de mensen waren ook heel interessant omdat iedereen er anders naar keek en over dacht. Uit het investeringsspel werd duidelijk, aan de hand van het bedrag dat op het thema was geplakt, dat de mensen vooral hun geld hebben besteed aan een windmolenpark. Naast het windmolenpark kwamen ook een strand en openluchttheater/plek goed uit het spel als mogelijke invulling van het Centrumeiland. Een windmolenpark is een goede oplossing vanuit milieu of duurzaamheid, maar het blijkt dat er ook veel interesse is in recreatie.

IMG_3177

Groep Duurzaam
Wij gingen rond met een grote postzak waar mensen konden aangeven wat duurzaamheid voor hen was. Mensen waren zo enthousiast over onze outfit en het thema duurzaamheid dat er foto’s van ons gemaakt werden en we zelfs taart aangeboden kregen. Ze wilden dan ook vaak meedenken over duurzaamheid en de vormen hiervan. Opvallend veel vragen werden gesteld over de verschillende duurzaamheidsvormen; betonkernactivering, cradle-to-cradle en incidenteel ook lichaamskracht. Hierdoor hopen we dat mensen bewuster zijn gaan denken over duurzaamheid. Uiteindelijk hebben 44 mensen een postkaart ingevuld. Uit de resultaten concluderen we dat het merendeel van de bezoekers gekozen heeft voor de vorm zonne-energie en cradle-to-cradle. Enkele redenen zijn dat zonne-energie bekend was en niet zo groot en ‘grof’ zoals windmolens. Cradle-to-cradle daarentegen was vooral populair omdat mensen recyclen een goede én gemakkelijke manier vonden om duurzaam te leven.

Groep Dromen
Ons tafelkleed trok na verloop van tijd veel aandacht. De mensen wilden graag meedenken, alleen ging dit vaak niet vanzelf. Wij moesten de mensen uitleg geven over wie wij waren, het project en ons doel. Een van de betere uitkomsten vinden wij ‘de berg’ als oplossing voor de invulling van Centrumeiland. Een berg creëert inhoud, meer ruimte. Vanbinnen en vanbuiten zorgt het voor meer oppervlak en laagtes. Het stimuleert geest en creativiteit: “Gewoon printen die berg!” Andere goede ideeën waren ook organische eilandvorming, bijvoorbeeld één Centrumeiland met daar omheen diverse thema-eilanden die flexibel kunnen worden ingezet, dit eiland speelt dan in op de vraag. Verder waren er ideeën zoals een natuurspeeltuin, Olympisch dorp 2028 of een cultuur/mediapark. Het feit dat wij mensen vaak moesten overhalen om mee te doen, maakte de kettingbrief op de wc niet echt tot een succes. Maar al met al was het wel een leerzame avond vol gezelligheid.

IMG_3195