Navigation Menu+

Wat is CPEI?

CPEI staat voor Collectief Particuliere EIlandontwikkeling. Een experimenteel planvormingsproces voor het Centrumeiland op IJburg. De gemeente Amsterdam wil hier veel ruimte geven aan zelfbouw en collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Daar kan nog een schep bovenop. Het eerste eiland van de tweede fase heeft de potentie volledig zelf georganiseerd tot stand te komen.

In 2012 werd het idee voor CPEI gelanceerd in het XOOMlab op IJburg. Met steun van het ministerie van Economische zaken en tijdens diverse evenementen met IJburgbewoners zijn kansen en mogelijkheden voor een bottom up aanpak onderzocht.

CPEI heeft een maatschappelijk bod uitgewerkt. In het bod wordt aangetoond dat het financieel, ruimtelijk en organisatorisch mogelijk is het Centrumeiland collectief te ontwikkelen. Het is een aanbod aan de gemeente Amsterdam om dit met de toekomstige bewoners te gaan doen.

Lees hier de pdf met het complete maatschappelijk bod

Waar ligt het Centrumeiland?

Het Centrumeiland zou ooit het centrum van de nieuwe wijk IJburg worden. Het is een nieuw eiland aan de oostzijde van IJburg. Het is het eerste van in totaal 4 nieuwe eilanden die de tweede fase van IJburg moeten vormen. Het landmaken van 3 eilanden blijft onzeker maar het Centrumeiland is in 2014 aangelegd.

Wilt u meer informatie?

stuur een mail met uw naam en telefoonnummer naar admin@cpei.nl